LED? Niet ‘gezellig’ met lumen alleen.

NRC kopte deze week: ‘Een ledlamp is in alle opzichten beter, nu nog de lumen onthouden’. Led is beter. Daar ben ik het zeker mee eens. Maar hier lees je ook een misverstand dat hardnekkig lijkt.

Gisteren was ik bij Architect@work, een beurs waar alle nieuwe woontrends werden getoond. Daar zag ik veel ‘gezellige’ toepassingen van LED verlichting. LED heeft de afgelopen 3 jaar de ontwikkling laten zien waar ik op zat te wachten. Namelijk een goede vervanging voor gezellig licht. LED is niet meer koud en kil.

Het peertje, kaarslicht en halogeen heeft met de nieuwe LED armaturen eindelijk een goede opvolger gekregen.  Alleen lumen zegt niets over deze warme tonen. Dat is hét hardnekkige misverstand.

Lumen en de hoeveelheid Kelvin bepalen sámen hoe warm het licht is dat het LED armatuur vertoont. Want hoe minder Kelvin, hoe warmer het licht. Zo kun je met 4000 Kelvin bijna een heel stadion verlichten… Maar echt gezellig wordt het pas bij 2700 Kelvin en 1900 Kelvin benadert kaarslicht het beste. Gezellige warme lichtstralen dus.

Bij Architect@work zag ik de Tokyo van Kinetura. De Tokyo is een inbouw-armatuur waarbij de leverancier zegt: ‘I bring the light as a rising sun’. Mooier kan ik het niet zeggen…. De lamp Tokyo is een vorm van lichtmodulatie (regeling) waarmee je het natuurlijke licht op een zo goed mogelijke manier kunt nabootsen.

Ik zie de toepassingen nu al voor me, jij ook?

NRC 06-09-2018: Een ledlamp is in alle opzichten beter, nu nog de lumen onthouden

Kinetura

Architect@work